LAS VEGAS UKRAJNA-’56 emlékére, a III. világháború árnyékában

Hosszú évek óta, most először nem értekezek ’56-ról október 23-án. Meghagytam azoknak, akiket a nép, minden bölcseletet nélkülöző módon pozícióba juttatott. Meg is tették, volt benne minden, mi szemszájnak ingere, a véres lepedőtől a bankozásig minden. Buli az élet, kivéve akiknek nem.

Az európai fegyveres konfliktusról szeretnék értekezni, felvázolni egy mindenki számára megnyugtató megoldást, kivéve akiknek nem.

A napokban a dollármilliárdos Elon Musk is felvázolt egy-két, általa lehetségesnek, járhatónak tartó forgatókönyvet a béke megkötésére. Volt abba minden, kivéve fantázia. Az állam leesett, hogy a világ leggazdagabb emberének csak ennyire futja a fantáziája. Mert ugyebár azt senki normális ember nem gondolja, hogy Oroszország és Ukrajna konfliktusáról lenne itt szó csupán, sőt egyáltalán.

Na de ha így van, és bizony így van, ráadásul olyan szintet ért el az ellenségeskedés, ahonnan már senki számára nincs visszatáncolási lehetőség arcvesztés nélkül, márpedig azon a szinten az arcvesztés fővesztéssel is párosul és ezen a szinten a fővesztést nem veszik félvállról, sőt nagyon nem, annak elkerülése megér egy harmadik világháborút is, néhány tíz vagy százmillió járulékos lélekvesztéssel egyetemben.

Szóval ezért sem érthető, még bódult állapotban sem a nyugati narratíva, hogy Oroszországot a harctéren kell és fogja legyőzni Ukrajna. Mennyire beteg elme kell ennek komolyan vételéhez? Nagyon. Ja, hogy az ukrán támadások, terület visszafoglalások meg a többi? Bakfitty, nyugati propaganda, az a némi sikeresnek mondott offenzíva, gyakorlatilag kivéreztette az ukrán sereget a szó valós és átvitt értelmében is. Ukrajna, mint állam teljesen csődbe van, a háború finanszírozása és fenntartása fenntarthatatlan, a nyugat számára is, nembeszélve az energiaválságról, az emberáldozatokról és ha tovább folytatódik az erőszak, akkor Ukrajna teljes infrastruktúrája a földdel lesz egyenlővé téve. És ha még attól tovább is folytatódik, akkor könnyen a harmadik világháború kitöréséhez vezethet az arcvesztés elkerülése, aminek viszont mindenki a vesztese lesz, még azok is, akik eddig az élet napos oldalát kapták, csak és kizárólag.

Akik abban reménykednek, hogy az oroszok meghátrálnak és az elcsatolt területeket, beleértve a Krími félszigetet visszaszolgáltatják Ukrajnának, azoknak nem árt valami kiadós kezelésre bejelentkezni. De szinte ugyanez igaz arra nézve is, hogy a nyugat elismerje az orosz követelés egészét, az a teljes kapitulációval érne fel, ekkora arcvesztést a NATO sose engedhet meg magának, az Európai Unióval karöltve. Ezért is voltak fantáziátlanok és elfogadhatatlanok Elon Musk javaslatai, kapott is érte rendesen hideget-meleget….

Az ukrán bohócból elnökké lett megmondó oly sokmindent mondott már, hogy felsorolni sem lehetne, de azt félreérthetetlenül kijelentette, hogy Ukrajnának a NATO-ba és az Európai Unióba a helye. Minden megoldható, csak sakkozni kell tudni, van rá megoldás, mégpedig oly módon, hogy az Orosz Föderáció sem emelhet kifogást ellene, mindenki megússza arcvesztés nélkül, kivéve aki nem, de az nem számít és a világégés is elkerülhető egyben.

Ehhez tekintsünk vissza az időben, hogyan gyarapodott Ukrajna területi mérete, kiknek a kárára.

Mehetnénk még korábbra is, akár az 1600-as évekig, az még beszédesebb, íme:

A Sárga az „eredeti” Ukrajna. Szóval, ha a potyára kapott területeken, demokratikusan, nemzetközi megfigyelők felügyelete mellett, nem az „orosz szuronyok árnyékában” népszavazást írnának ki és megkérdeznék az ottani lakcím szerinti lakosságot, függetlenül jelenlegi tartózkodási helyüktől, hogy mely ország részéhez szeretnének tartozni, Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, vagy Románia, akár érdekes eredmény is születhetne. Ha netán a többség, az elcsatlakozás mellett tenné le a voksát, ami valószínűsíthető, elég a menekültek számát figyelembe venni és a tartózkodási helyüket, íme :

Ukrán menekültek és a befogadó országok

Ezek ráadásul nem a legfrissebb adatok, de még így beszédesek. Akkor a történelem hibás döntései kijavításra kerülnének, a polgárok visszakerülnének hazájukba, ezáltal Ukrajna nagyrésze egyből NATO és Európai Uniós taggá válna automatikusan, arcvesztés nélkül, biztosítva lenne a sértetlenségük. Az eddigi elcsatolt területek, ha tetszik, ha nem, azok maradnak oroszok és azok csak nőni fognak, ha nem lesz békekötés, de az ára fájdalmas lesz mindenki számára.

A „sárga” ukrán maradék rész lehet a Kijevi arisztokrácia és Amerika, meg Hunter Biden fellegvára, nem lesz már nagy jelentősége, akár egy szórakoztató országot is csinálhatnának belőle, mert más mód a pénzszerzésre úgy se marad nekik, lehet egy Las Vegas típusú kaszinó nagyhatalom, kelet és nyugat határában, sok orosz oligarcha és hordaná oda pénzt, mindenki megelégedésére….. Ha a Magyar Királyságot feldarabolták úgy, ahogy és nem dőlt a kardjába a nyugati világ szégyenében, akkor higyjék, hogy most sem fog, Lesz Vigasz Ukrajna!

Gondolják végig, ettől csak fájdalmasabb és rosszabb megoldást tudnak találni. Ha megvalósul, a honoráriumra igényt tartok, nehogy úgy járjunk, mint a devizahitel csalássorozat felgöngyölítésével, na jó ez csak vicc volt, vagy mégsem…

Kásler Árpád