RENDKÍVÜLI TÁJÉKOZTATÁS

Magyar Narancs

Csányi Sándorék magyarázkodni kénytelenek, hogy ne omoljon össze a kártyaváruk és bírósághoz fordulnak. Ejj magyarok magyarok, miért nem hallgattatok énrám….miért nem hittetek nekem?

Tegnap, azaz 2020. október 19-én “Rendkívüli Tájékoztatást” adott ki az OTP Nyrt. tájékoztatva a tőkepiaci szereplőket, hogy van még remény, ne pánikoljon senki…..bíznak a bíróság ítéletében. Ezt már ismerjük.

De hadd kezdjem az elejétől, kulissza titkokkal, ezekről nem fog senki értesülni az indexből, vagy origóból.

2014. december 5-én mentem a Ciprusi 5 napos, nemzetközi devizahiteles konferenciára. Tizenegy Európai ország képviselői vettek részt, többek között a Horvátok is. Íme a résztvevő országok névsora és az érintett országokban kihelyezett deviza alapú hitelek száma.

Magyarország~900.000 db.
csak ingatlanfedezetes + gépkocsi, vásárlási kártya, diákhitel
Lengyelország~550.000 db. + 58.000db. egyéb
Horvátország~125.000 db.
Németország~70.000 db.
Ciprus~55.000 db.
Ukrajna~50.000 db. CHF + 20.000 db. USD
Szerbia~22.000 db.
Franciaország~10.000 db.
Bosznia-Herczegovina~10.000 db.
Bulgária~3.000 db.
Montenegro~500 db.

A Horvátok megfogadták és érvényesíteni is tudták azon tanácsomat, hogy ennek az ügynek politikai megoldása van csak, nem egyéni pereskedés. Az árrésperből kikényszerített devizahiteles törvények 2015-ben születtek meg Magyarországon, ezt követően Horvátországban is, annyi különbséggel, hogy ott a politikai elit nem árulta el a nemzetét, mint a magyar parlamentben és felvételkori árfolyamon kötelezték a bankokat átváltani a CHF alapú hiteleket. Mindez azért vált esedékessé, mert a Magyarországon lenézett Kásler féle árrésper következtében, egész Európán végigsepert és nyilvánosságot látott a banki átverés formája és mibenléte.

Így a Csányi Sándor Otp-je, a bevitt Magyarországi balegyenesem után, Horvátországban szembesült egy jobb horoggal is, mint utórengéssel, több mint 220 millió horvát kuna összegben. Ezt próbálnák visszaperelni a Horvát államon, mint veszteséget, de mindez csak álca. Egyébként is már leírásra került….

A Horvát állam ezt vissza nem fogja adni, mert ez sosem járt az OTP Bankcsoportnak, mint ahogy Magyarországon sem járt nekik, de itteni haveri kör segítő kezet nyújtott, meg egyébként is a törvénytiprásnak itt komoly hagyománya van.

Csányiék vergődése egy elterelő hadművelet. Időhúzás. Azt a látszatot akarják ezzel kelteni, hogy jogos volt a Magyarországi legmagasabb napi árfolyamon való forintosítás. És miért mindez a cirkusz? Nézzék meg a fentebbi táblázatban az itthoni szerződések darabszámát és a horvátot. Nagyba fájna ez nekik, ha a magyaroknak is vissza kéne adják az elrabolt vagyonokat, ráadásul itt eszméletlen kártérítéseket is meg kell majd fizessenek a végrehajtásokért, amelyek sosem lehettek volna elrendelhetők, mert az emberek túlfizetésekben voltak és nem elmaradásban. Ráadásul az árrés kiesésével kiesett annak a lehetősége is, hogy más árfolyamon átváltsák ezeket, mint a felvételkori árfolyam.

Csak sajnálni tudom a magyar embereket, hogy nem voltak elég érettek ahhoz, hogy felismerjék a teljesítményt, amit letettünk az asztalra. Az elmúlt 500 évben hasonlót felmutatni senki nem tud.

Az én évtizedes munkásságom eddig a sarlatán bankoknak Európában közel 20 milliárd euróban realizálódott. Sajnos a kifosztott réteg nem állt a helyzet magaslatán ahhoz, hogy érdemben ide csoportosuljon. Az értelmiség megalkudott vagy nyerészkedni próbált az ügyön, de leginkább csak hallgattak, mint szar a fűben.

A végső győzelem itt is meg lesz, ebben nem kételkedem. Vannak információim, hogy elég sokan nem szeretnék, ha ezt én is megérném.

Meglátjuk.

Osszák meg minél több ismerősükkel, mert higgyék el, a lassú víz is partot mos. Iratkozzanak fel és lájkolják. Alább beillesztem az OTP “Rendkívüli Nyilatkozatát” de ne tévesszen meg senkit, ez a fentebb vázolt elterelő hadműveletet szolgálja elsősorban.

Csányi Sándor eddig sem szeretett, sokba voltam én már eddig is neki és még nincs vége a dalnak. Most már csak túl kell élnem a győzelemig, vigyáznom kell erősen ezzel a szentkoronavírússal nehogy megfertőzzenek, mert nagyon nem szeretnék az unokatesóm Kásler miniszter gyógyító rendszerébe bekerülni….

Kásler Árpád

“Rendkívüli tájékoztatás

Az OTP Bank Nyrt. a vonatkozó jogi kötelezettségének eleget téve tájékoztatja a tőkepiaci szereplőket, hogy nemzetközi választottbírósági eljárást kezdeményezett a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID) Horvátország ellen. Az OTP Bank Nyrt. álláspontja szerint Horvátország megsértette a Magyarország és Horvátország között fennálló beruházásvédelmi egyezményt a deviza- és deviza alapú lakossági hitelek kötelező átváltásának előírásával. Az ICSID Főtitkára a kérelmet 2020. október 16. napján nyilvántartásba vette.

A választottbírósági eljárás célja az OTP Bank Nyrt. horvátországi leánybankját ért – jelenleg 224 millió horvát kuna összegűre becsült – veszteség megtérítése. Ezt a veszteséget azon horvát jogi szabályozás okozta, amely 2015-ben kötelezően előírta, hogy a svájci frankban vagy svájci frank alapon felvett lakossági hitelek adósainak kérelmére a horvát bankok kötelesek az adott lakossági hitelek devizanemét euróra, vagy euró alapúra átváltani a folyósításkori árfolyamon és kamatozással. Az elszenvedett veszteséget az OTP Csoport már elkönyvelte, azonban annak elsősorban tárgyalásos úton való rendezéséről, másodsorban jogi úton való visszaköveteléséről nem mondott le.

Az OTP Bank Nyrt. számára Horvátország fontos befektetési célpiac, az OTP Bank Nyrt. elkötelezett a horvátországi leánybankja eredményes működésében. Az OTP Bank Nyrt. az elmúlt évek folyamán, és továbbra is a kialakult vita békés rendezésére törekszik Horvátország kormányával. Ugyanakkor részvényesei, befektetői és más érintettek (stakeholderek) érdekeinek védelme a választottbírósági eljárás megindítását is szükségessé tette. Az OTP Bank Nyrt. célja ettől függetlenül továbbra is az igényeinek tárgyalásos úton való rendezése.

Budapest, 2020. október 19.

OTP Bank Nyrt.

OTP Bank Nyrt.

Levélcím: 1876 Budapest, Pf. 501

Telefon: +36 1 473 5460

Fax: +36 1 473 5951

E-mail: investor.relations@otpbank.hu”